Miért éljünk rönkházban?

A fa az egyik legősibb természetes anyag, amit az ember évezredek óta használ építésre. A rönkházépítés többszáz éves hagyományokkal rendelkezik, sőt van ahol a mai napig ez a legelterjedtebb építkezési forma modern világunk ellenére is.

 

Az alábbiakban nézzük végig a rönkházak főbb tudnivalóit, előnyeit és hátrányait.

Tudnivalók a rönkházakról

Egy fából épült ház, épület legfontosabb tulajdonsága az alapanyag maga, a fa származása. A megfelelően kiválasztott és gondosan kezelt fából épült családi ház sokáig megőrzi minőségét, amennyiben az idők során megkapja a szükséges törődést.

 

Mivel a legfontosabb alapanyag a fa, ezért azokon a területeken a legelterjedtebbek a rönkházak, ahol rendelkezésre áll jó minőségű faanyag, ezért Észak-Amerikában, Skandináv országokban, Alpok területein és Oroszországban terjedt el leginkább a rönkházépítés kultúrája.  Minőségi fa  alatt azt értjük elsősorban, hogy minél tömörebb szerkezetű, lassan növekvő faállományt tudjunk alapanyagnak használni, ami elsősorban a hidegebb éghajlatokon elterülő régiókban található.

További fontos dolog az alapanyag elérhetősége mellett annak kezelése, a fával való törődés. Alapvetően a fa egy sérülékeny anyag, ezért a fa kérgének lehántása után fokozottan óvni kell a különböző kórokozók ellen. Amennyiben a fát házépítésre szeretnénk használni, rendkívül fontos a fa kivágásának időzítése is. A téli időszakban célszerű a fákat kitermelni, hiszen ekkor a legalacsonyabb a víztartalma a fatörzsnek. 

Fafajták tekintetében a legalkalmasabbak az építkezéshez a különböző fenyőfélék: borovi fenyő, lucfenyő, vörösfenyő, és a különböző cédrus félék. Természetesen minél ritkábban előforduló fafajtából szeretnénk építeni a házunkat, annál drágább az alapanyag.

Mindenképpen meg kell említeni a rönkházak esetében a faanyag megfelelő kezelését és karbantartását. Unokáink életén is tovább mutató tartós rönkház építéséhez elengedhetetlen a faanyag megfelelő kármentesítése még az építkezés megkezdése előtt, a fa kivágása után, illetve a ház megépülését követően a folyamatos házzal való törődés. A fa legnagyobb ellensége az UV sugárzás és a különböző gombás fertőzések, kártevők.

A rönkházak előnyei

Rönkházban élni számtalan előnyös tulajdonsággal jár, tekintsük át most ezeket.

 • Megfelelő kivitelezés és karbantartás esetén rendkívül hosszú élettartam.

 • Természetes alapanyag lévén az emberi szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásai messzemenően túlmutatnak bármilyen más épülettel történő összehasonlítás esetén.

 • A ház nagyon jól lélegzik, magas fokú párafelvevő és leadó képességgel rendelkezik, ezért penészedéssel, dohosodással elvétve találkozhatunk egy faházban.

 • Ebből adódóan pozitív hatást gyakorolnak a légzőszervekre, és a manapság sajnos elterjedt légúti betegségek - allergia, asztma - eredményesen elkerülhetőek.

 • A rönkház és könnyűszerkezetes házépítés az előkészülést követően gyors folyamat, bármilyen évszakban el lehet kezdeni, hiszen nem tartalmaz vizes technológiát.

 • Egyedi épületek, épületformák alakíthatók ki, ezért a klasszikus kinézet mellett modern, minimalista ház is építhető

 • A ház velünk együtt él, lélegzik és mozog. Egy rönkházba bemenni, vagy hazaérkezni mindig felemelő és megnyugtató érzés!

Rönkházépítés hátrányai

A rönkházépítés rengeteg pozitív tulajdonsága mellett nem szabad elfeledkezni a negatív tulajdonságokról sem. Amennyiben ezeket megértjük és felkészülünk rájuk nem érhetnek meglepetések a házzal való együttélés során. 

 • A fa hőtároló képessége gyenge, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a rönkök közötti megfelelő hőszigetelés kialakítására. Ezt egyszer, az építés során tudjuk behelyezni, később cserélni nem lehetséges, csak utólagos módszerekkel lehet "feljavítani" amennyiben nem megfelelő hőszigetelést választottunk.

 • Ami pozitív tulajdonság az lehet negatív is: házunk sokáig mozogni, süllyedni fog, ami a tervezés és építés során szem előtt kell tartani. Éppen ezért megfelelő hozzáértéssel, szakértelemmel kivitelezett nyílászárókat igényel, hiszen a nyílászárókat nem lehet közvetlenül a rönkszerkezethez csatlakoztatni.

 • Amennyiben rossz minőségű, olcsó alapanyagot használtunk házunk nem lesz tartós, karbantartása nehézkes és drága lesz, utólagos javítások szinte lehetetlenek. Kiemelt figyelmet kell fordítani a ház alapjának vízszigetelésére is.

 • Rönkházunkkal időről időre foglalkozni kell. Ez a karbantartás nem igényel különösebb erőfeszítést vagy felkészültséget, viszont annak elmaradása esetén házunk állapota romlásnak indul. Ezért rönkház olyan embernek való, aki hajlandó ezt a törődést a későbbiekben is megadni háza számára.

Alapanyag, származás, minőség!

A fentiek alapján látható, hogy leginkább a fa minősége, és rönkházunk hozzáértő kivitelezése szükséges ahhoz, hogy otthonunkat sokáig élvezhessék akár unokáink is. Házunkkal való törődés szintén elengedhetetlen, ezért igyekezzünk olyan kivitelezőt választani, aki ebben is iránymutatást tud adni.

Ahogy az élet egyéb területein is, a minőség, a hozzáértő szakértelem többletköltséggel jár, azonban ne feledjük, házunkat több évtizedre, évszázadra építjük, ezért csak olyan kivitelezőt válasszunk, aki megfelelő referenciákkal rendelkezik és a legjobb minőségű faanyagot tudja biztosítani számunkra.